Ögonlaseroperation

Väldigt många synfel kan korrigeras med hjälp av laserkirurgi och fler och fler väljer att lägga sig under lasern för att slippa linser och glasögon. Korrigeringen är inte permanent utan synfelet kommer oftast tillbaka efter 10-15 år. Det finns en hel del risker med att operera sig och listan på bieffekter är lång. När du bestämt dig att ta steget och genomgå en laseroperation bör du vara väl medveten om riskerna och vänd dig gärna till flera läkare för att få en god överblick över vad du ger dig in på. Väldigt få fall är rapporterade i Sverige om laseroperationer som gått snett och endast ett fåtal procent säger att de har bieffekter som stör dem mer än det ursprungliga synfelet.
Det finns flera typer av ögonlaseroperationer där Lasik (Laser-assisted in situ keratomileusis) och Lasek (Laser epithelial keratomileusis) är de vanligaste. Under en Lasek operation löser man upp en del av hornhinnan med lösningsmedel och sen ”skrapar” man med laser för att jämna ut alla ojämnheter på hornhinnan. För att skydda den opererade ytan av hornhinnan får man en speciell typ av kontaktlins som skall sitta på ögat i ca 4 dagar, vilket är tillräckligt för att hornhinnan skall hinna producera ett nytt skyddande cellager på ögat.

En Lasik operation fungerar lite annorlunda än Lasek operation. Lasik innebära att man skär bort ett ytligt lager av hornhinnan för att sedan ta bort lagret som ligger innanför som är defekt och ojämnt. Det ytliga lagret av hornhinnan placeras sedan som ett lock över ögat igen och fungerar på så sätt som ett naturligt plåster.

Du behöver normalt inte sjukskrivas efter en ögonlaseroperation men det rekommenderas att man stannar hemma någon dag för att vila.

Det är inte ovanligt att svenska turister blir erbjudna billiga laseroperationer på semestern. För din egen säkerhet, ta aldrig dessa erbjudanden på allvar. Det finns säkert mängder av duktiga och seriösa kirurger i det land du besöker men konsekvenserna av att operera sig hos någon som kanske inte är helt seriös kan vara förödande och få försäkringsbolag går in och täcker kostnaderna för hjälp och korrigering hemma i Sverige.

Så innan ni gör en ögonlaseroperation så se till att titta runt och se om ni kan få referenser eller hör vart det fungerat för andra. För det är ändå er syn som står på spel och då vill man ju gärna ha dubbelkollat all fakta och även verkligen vara säker med risker och fördelar med en sådan operation.
Vi önskar er lycka till. Självklart kan ni vara med och diskutera på vårt synforum.


Kommentera

Kommentaren:

Kommentarer