Ögonsjukdomar


Synen tillhör ett av våra fem sinnen. Att inte kunna se är för många av oss rent otänkbart och skulle göra att vi inte kan leva det liv som vi är vana vid. Ögat är ett av kroppens mest känsliga och mest exponerade organ vilket gör att det också är mycket mottagliga för skador, sjukdomar, infektioner och annat som kan skada vår förmåga att se och rent av göra oss helt blinda.

Vår syn kan skadas genom sjukdomar i ögat och i nervbanor som samverkar med ögat, men också som följd av sjukdomar vi har i kroppen. Exempelvis har sjukdomar som klamydia och diabetes blindhet som en biverkning. Många ögonsjukdomar går att motverka genom att ha en sund livsstil med en balanserad kost och regelbunden motion.

Bland de vanligaste direkta ögonsjukdomarna finns bland annat grå starr, grön starr, regnbågshinneinflammation och glaskroppsavlossning. Grå starr är en av de vanligaste ögonsjukdomarna i Sverige och uppkommer ofta hos äldre människor men kan också förkomma hos nyfödda barn. Grå starr uttrycker sig som en grumlighet i ögats lins som förhindrar ljus från att nå näthinnan då det inte tränger igenom linsen tillräckligt effektivt. Idag kan man byta den åldrande linsen mot en ny syntetlins med hjälp av avancerad ögonkirurgi.

Grön starr beror istället på en skada på synnerven. Symptom som försämrat vidvinkelseende är typiskt för sjukdomen. Orsaken till uppkomsten av regnbågshinneinflammation är än idag oklar. Sjukdomen kan förkomma hos både fullt friska och sjuka människor vilket förbryllar experterna. Symptom på regnbågshinneinflammation är en förstorad pupill, röda ögonvitor och smärta i ögonen när den drabbade personen försöker fokusera på ett föremål. Regnbågsinflammation är relativt lätt att behandla.

Glaskroppsinflammation beror på att den genomskinliga massa som i normala fall fyller ut hela ögonkroppen börjar lossna från näthinnan. Har man otur kan glaskroppsinflammation leda till näthinneinflammation som är betydligt allvarligare och kan leda till blindhet.

Ögonsjukdomarna är många men de allra flesta kan idag botas om diagnosen ställt tidigt. Känner du någon form av irritation i ögonen eller smärta som inte vill ge med sig bör du alltid uppsöka en läkare.Kommentera

Kommentaren:

Kommentarer

Mer information om Ögonsjukdomar
Leder regnbågsinflammation till grön starr??.
Inlagt i databasen 04/15/11 11:15:35