Dagen för ögonlaserbehandlingen

Som en snabb uppföljning så hade jag då varit på första besöket och ställt mina frågor, gått och funderat på fördelar och självklart nackdelar inför behandlingen. Kommit fram till att fördelarna var för stora och risken för att nackdelarna skulle inträffa tyckte jag själv var mindre. Så jag valde att gå vidare med min FS-Lasik operation.

När väl operationen var utförd så kom en vecka då man inte skulle få vatten i ögonen, så man fick inte duscha och tvätta håret som vanligt utan fick försöka göra det utan att få vatten i ögonen. Man fick inte lov att träna på en vecka så såg till att ha tränat en sista gång innan min FS-lasik behandling.
Så kom dit på bestämd tid och dom förklarade för mig vad som skulle hända under operationen och även vad jag skulle göra dagarna efter. Tex skulle jag sova med skydd för ögonen, ta droppar 6 gånger dagligen. Fanns även möjlighet till lugnande medel för dom som var stressade, men jag tackade nej till det. Det förklarades även att jag skulle ligga i vilorum efter behandlingen och vila ett tag innan doktorn kom och tittade på ögonen efter ca en halvtimme.
Hade man stora problem och tyckte känslan i ögonen var jobbig så fick man bedövningsmedelsdroppar som man kunde ta efter operationen när man väl kom hem, men då skulle man tänka på att det inte var bra för läkningsprocessen att ta dessa så helst skulle man inte göra det.

Var inte särskilt svårt så det blev att jag gick in på en förundersökning igen där doktorn kollade ytterliggare en gång igenom ögonen för att se så att allting såg OK ut på behandlingsdagen.
Därefter så förklarade han ytterliggare en gång vad och hur allting skulle hända.
Nu kommer jag att beskriva hur behandlingen gick till och ni kanske kommer att tycka det är lite otäckt men det var inte särskilt farligt och inte särskilt jobbigt heller. Varande bara några minuter, men är du känslig så bör du inte läsa resten utan hoppa till "slutet av ögonlaserbehandlingen".

Hur som helst så hade jag inte valt att få något lugnande medel då jag tyckte att det behövs inte.
Så det var bara att gå in och lägga sig under en maskin. Doktorn satte upp ögonen så att dom ej gick att stänga, därefter var det lite bedövning och lite medel för att ej torka ut ögonen. Sedan var det dags att skapa ett tryck på ögat och helt enkelt utföra snittet så att hornhinnan kunde vikas upp och sen synfelet kunder rättas till.
Dom gjorde ett öga i taget och det enda som egentligen gjorde lite ont var när dom skulle skapa trycket på ögat för att göra det första snittet. Gjorde riktigt ont, alltså själva trycket på vänstra ögat. Sedan skulle man titta in mot någon laser som gjorde jobbet och därefter var det klart. Varje öga tog kanske 1 minut sammanlagt. Tyckte inte det var särskilt farligt förutom då på vänstra ögat där det faktiskt gjorde rätt så ont.

Slutet av ögonlaserbehandlingen

Man fick några bedövningsdroppar i ögat och sen var det in i vilorummet. Jag hade innan fått reda på att man skulle ligga i vilorummet i ca en 30-40 minuter och ta det lugnt. Men när jag var klar med ögonlaserbehandlingen så var kl typ 16:50 så efter max 3 minuter i vilorummet blev jag hämtad för att doktorn skulle undersöka och se hur det gått.
Allt hade enligt honom (och mig också :)) gått bra. Sen fick jag lite fler bedövningsdroppar och så gick jag hem.
Först på med solglasögon och keps sen var det bara att gå hem. Borde kanske tagit Taxi men det kändes faktiskt inte särskilt mycket. Och för första gången så kunde jag se helt perfekt. Synen var stundom rätt så grumlig, men jag kunde åtminstone både se och se riktigt bra när det inte var grumligt.
Bedövningen gick bort efter ca en timme och det börjades känna väldigt jobbigt. Så det var bara att blunda och hoppas på att det skulle gå bort. Valde att inte ta fler bedövningsdroppar då det enligt doktorn skulle förskjuta läkningsprocessen och lite smärta/obehalighet kunde jag ju tåla.
Framåt kl 21.00 började det bli bättre och var inte så jobbigt att titta. Vid kl 22.00 var det bättre så då fick jag sätta på mig ögonskydden och valde att gå och lägga mig.

Självklart så tog jag mina ögondroppar innan jag gick och la mig.

Läs mer om hur den första veckan har varit efter ögonlaserbehandlingen.


Den ögonlaseroperation jag tog var FS-Lasik (Femtosecond)

Kommentera

Kommentaren:

Kommentarer