Inför min ögonlaseroperation

Jag hade i många år funderat på att ordna till ögonen och då få en perfekt syn. Detta då jag hade problem att använda linser, testat i flera omgångar men det har aldrig riktigt fungerat. Och då har jag ändå gett det 3 veckor per gång, då man i början av dagen går runt med rinniga ögonen och sen på eftermiddagen är dom snustorra. Glasögon har jag också haft men fick stora svarta ringar under ögonen när jag använde glasögon. Vet inte riktigt varför men så blev det åtminstone.
Trasiga glasögon

Så jag hade som sagt gått i något år och funderat på ögonlaseroperation där jag då hoppades att jag skulle få perfekt syn. När jag först skaffade glasögon som var ca 11 år sedan så hade jag 0.6 resp 0.7 på mina ögon. Och när jag sedan tog Motorcykelkörkort ca 5 år sedan så hade jag ca 0.5, 0.6 på ögonen så synen hade försämrats lite men jag tyckte själv det var stabilt.
Anledningen jag väntat med ögonlaseroperationen var att jag gärna ville se hur det såg ut ca 10 år efter att dom först började med operationerna eller behandlingen.
Så eftar att ha råkat läsa på en blogg om en person som precis hade bokat in en ögonlaseroperation så kom jag ihåg mina gamla tankar och även jag bokade en tid för att gå på förundersökning för en ögonlaserbehandling.
Fick komma dit en måndag (5'e April 2010). Undersökningen skulle kosta 300 kr och då kollade dom ögonen och även så hade jag chans att ställa en mängd frågor. Kom fram till att den operationen som passade mina ögon var FS-Lasik (ni kan läsa mer om FS-lasik här på sidan), då denna operationen verkade vara den som medförde minst komplikationer och det var minst jobb med så verkade det helt OK. Hade jag varit tvungen att ha en FS-Lasek operation så hade jag aldrig gjort det utan gått vidare genom livet med lite sämre syn (Detta då jag kan se utan glasögon och med nya körkortsregler även får köra bil utan glasögon och linser).
Dessa var sådana frågor jag gärna ville ha svar på som jag var lite orolig över.
Mycket av frågorna hade jag försökt tänka fram och hade surfat runt en hel del och hittat andra som hade haft problem efter sin ögonlaseroperation. Pratade även med vänner och bekanta, och fick en känsla av att det oftast bara är dom som det har gått fel för som är ute och skriver saker på Internet. Väldigt sällan är det folk som har en lyckad operation som tex googlar på "misslyckade ögonlaseroperationer" och skriver något positivt :).

Mina frågor som jag ställde var bla.

(Har ni själv planer på att göra en ögonlaseroperation så kanske ni även ska dubbelkolla ytterliggare en gång om ni har samma frågor-)
Hur lång tid tar det innan man kan ut och resa efter operationen - Detta då jag och min sambo planerade att åka på långsemester under sommaren och då ville jag gärna kunna se perfekt. Så antingen skulle jag göra operationen efter eller innan beroende på svaret. Svaret jag fick var att företaget som skulle utföra ögonlaserbehandlingen inte gärna såg att man åkte den första veckan och helst inte den första månaden men därefter så var det bara att tuta och köra :).
Simma efter en ögonlaserbehandling - När kunde man börja simma och dyka igen efter en ögonlaseroperation. Svaret var att det kunde man börja göra så smått en vecka efter operationen.
Torrhet - Många blir lite extra torra i ögonen dom första veckorna kanske även månader. Detta då man rubbar tårkanalerna vilket leder till lite torrare ögon. Men om man räknade bort dom första 3 veckorna så var det inte mer än 5 % som var lite extra torra i ögonen någon månad. Men man fick ögondroppar av företag så det var inga extrakostnader med detta.
Procent som får tex torra ögonen, glorior, sämre mörkerseende, totalt fel. Försämrat mörkerseende i kombination med ögonlaserbehandling var som han sa att det var oftast kombinerat med att lite torrhet då detta försämrade mörkerseende och även gjorde att det kunde förekomma glorior vid starka ljuskällor. Detta var som sagt relativt vanligt i början när man var lite torr i ögonen men att det blev bättre efter ett tag. Och även här räknade doktorn med att max 5 % hade dessa problem ca en månad efter ögonlaserbehandlingen.
Bruttolöneavdrag och försäkring vid ögonlaserbehandling - Här förklarade dom att det var möjligt att låta ens företag betala kalaset och att det sen drogs på bruttolönen (Men att det var inte avdragsgiltigt för företaget). Hur som helst så visade det sig efter att jag pratat med min chef att det var möjligt på just det företaget jag jobbade på och att det skulle spara mig rätt så mycket pengar. Försäkringar vid ögonlaseroperation hade företaget jag utförde operationen hos. Men den var väld lite sidådär då det är svårt att försäkra levnande vävnad. Men att dom försäkrade sig mot att dom gjorde fel och isåfall så skulle premie utdelas mm. Verkade vara ett standard avtal.
Ang totalt fel som att bli blind eller något snarlikt hemskt så hade det rapporterats enstaka fall om detta.
Jag blev rätt så lugn efter att doktorn och jag hade pratat och jag beslutade mig för att tänka igenom allting en gång till och fundera lite över svaren innan jag fattade ett beslut.
Som vanligt så fanns det lite tidspress om jag skulle göra operationen innan jag åkte på semester så fanns det bara ledig tid för ögonlaserbehandlingen i Helsingborg den 28'e april (2010) och då var jag tvungen att fatta ett beslut inom 1-2 dagar pga det nästan började bli fullt.

Så jag tog och pratade med min familj och även företaget jag jobbar på för att klura ut det ekonomiska. Satt och vände och vred på saker och tittade lite extra på Internet.
Vägde fördelar mot nackdelar och kom fram till att jag tyckte att riskerna verkade vara väldigt höga men att chansen att dom skulle inträffa inte var så stora. Kostnaderna var inte så skyhöga när man kunde dra det på bruttolönen. Belöningen skulle vara att jag slapp glasögon, linser och kunde börja se folk på stan, uppleva mer när man var och snorklade och fick uppleva perfekt syn. Så jag valde att gå vidare och efter 2 dagar ringde jag och bokade in mig på en FS-Lasik operation.


Den ögonlaseroperation jag tog var FS-Lasik (Femtosecond)

Kommentera

Kommentaren:

Kommentarer