FS-Lasik - Ordna till synen

Den första ögonlaseroperationen skedde i början av 1990-talet. Även om tekniken är mycket ung har utvecklingen av tekniker och utrustning kommit riktigt långt redan idag. Lasek, Lasik och FS-Lasik är bara några av de metoder som utvecklats under de 20 år som kirurgin har varit godkänd. Dagens ögonlaserkirurger lämnar ytterst sällan en patient med några besvärande men eller med otillfredsställande resultat.

Även om en patient löper liten risk för komplikationer och kroniska men, som t.ex. smärta, torra ögon, nattblindhet, svårigheter att fokusera och blindhet bör man alltid vara medveten om riskerna man utsätter sig för. En ögonlaseroperation är sällan nödvändig för att leva ett normalt liv då de allra flesta synfel går att korrigera med glasögon och kontaktlinser och därför bör man tänka både en och två gånger innan man lägger sig under lasern. Konsultera gärna flera ögonkirurger innan du bestämmer dig. Du kan också hitta värdefull information på internet.

FS-Lasik (femtosekund laser assisted in situ keratomileusis) är en utvecklad metod som grundar sig i den traditionella Lasik-metoden. FS-Lasik går i princip till på samma sätt som Lasik-kirurgi men gör ett mycket mindre och ett mer precist ingrepp i ögat. Efter att patienten fått en lokalbedövning i ögat skär lasern upp en mycket liten "lucka" i det yttersta skiktet av hornhinnan. Denna lilla "lucka" läggs åt sidan för att sedan kunna placeras tillbaka. När hornhinnans känsliga mellanskikt ligger exponerad kan lasern gå in och jämna ut den ojämna ytan som givit upphov till synfelet på ett mer målinriktat och exakt sätt än vad Lasik kunnat tidigare. När hornhinnan fått sin nya jämna form läggs den lilla "luckan" tillbaka som ett plåster på ett sår.

En patient som genomgått FS-Lasik kan ofta märka skillnad på sitt seende redan dagen efter operationen. Sjukskrivning är inte nödvändigt men det rekommenderas att personen stannar hemma någon dag för att vila och för att minska risken för irritation i ögat. Efter en ögonlaseroperation, oberoende metod, är ögat mycket ljuskänsligt så ett par bra polariserande solglasögon kan med fördel bäras när man vistas ute de första veckorna även om det inte är stark sol. Ett par solglasögon skyddar även mot blåst och vind vilket kan leda in smuts i ögonen så att gå med tex solglasögon är aldrig helt fel vid någon form av ögonoperation om man är ute och går.
Kan även tänkas att efter FS-Lasik operation så kan det vara obehagligt att vara i starkt luftkonditionerade lokaler men det mesta går över om man har ögondroppar som hjälper till mot torra ögon.
Blir fler och fler som väljer att utföra FS-Lasik operation för att just bli av med sina synfel. Så var med och diskutera och ställ frågor eller svara på andras frågor ang FS-Lasik i vårt Synforum.

Kommentera

Kommentaren:

Kommentarer

Mer information om FS-Lasik
Jag funderar på att få en FS-Lasik operation men är inte riktigt säker. Känns lite halvriskabelt att få sina ögon opererade. Vad tycker ni som gjort det innan ?.
Inlagt i databasen 11/25/11 01:21:32