Glasögon

Med hjälp av glasögon kan man korrigera för de flesta synfel. Vanligast är det personer som har någon form av brytningsfel som t.ex. närsynthet, översynthet eller astigmatism eller dem som har drabbats av "ålderssynthet".

Glasögonen kommer i flera olika utförande och kan se ut nästa hur som helst. Det ända som de har gemensamt är att de består av ett par skalmar, som kan vara gjorda av någon metall eller plast, och ett par linser som kan vara gjorda av plast eller glas. Det är linserna som korrigerar för synfelet.

Glasögonlinsen kan slipas på flera olika sätt beroende på vilken typ av synfel man har. En person som är närsynt använder konkava linser och en person som är översynt använder konvexa linser. De konvexa linserna kan göra att ögonen ser stora ut för den som ser på den översynta personen igenom linserna. Astigmatiker använder linser som är slipade olika över hela linsen vilket kompenserar för den ojämna ytan på hornhinnan eller ögats lins.

Till dem som lider av ”åldersseende” rekommenderar man oftast progressiva glasögon. Dessa glasögon har linser som har en slipning i nederkant som sedan övergår successivt till en annan slipning i överkant. Detta göra att man kan se på nära håll om man tittar neråt, som till exempel när man läser, och på längre håll om man tittar rakt upp. Idag finns det även en typ av progressiva linser. De personer som kan känna att det är ansträngande att sitta framför en datorskärm hela dagarna kan skaffa sig terminalglasögon. Terminalglasögon har ofta en svag slipning som göra att ögat inte behöver anstränga sig så mycket för att kunna fokusera på nära håll.

Platslinser är ofta rekommenderade till personer som är aktiva eller till barn som gärna tappar sina glasögon eller skadar dem på annat sätt. Plastlinserna har också fördelen att det är lättare än glaslinserna.

Glasögon har gått från att vara ett hjälpmedel till en modetrend. Det säljs mängder av glasögon med fönsterglas, oslipade linser, som kan bäras av personer som inte har ett synfel att korrigera för. Glasögonbågar och dess utformning är verkligen modeberoende och trenderna ändras år för år. En rolig för dem som har råd att anpassa sig efter stilen men tyvärr mindre kul för dem som får betala tusentals kronor för nya linser varje gång.Kommentera

Kommentaren:

Kommentarer