Hjälpmedel


Det finns idag en uppsjö av hjälpmedel för synskadade. För dem med brytningsfel är det vanligast att man använder glasögon eller kontaktlinser. Många väljer idag att genomgå laserkirurgi som kan korrigera för synfelet i över ett decennium, det är alltså inte en permanent lösning. För dem som har riktigt grava synfel eller rent av är helt blinda finns vita käppar, ledarhundar, ledsagare och punktskrift som de kan ta hjälp av för att få ett så vanligt och problemfritt liv som möjligt.

Att finna ett par glasögon kan kännas som att ge sig ut i en djungel. Bågar finns i alla former, färger och utföranden. Även linstyper finns det en hel del som glas, plast, hårdplast, dimmade, spegelglas och många fler. Beroende på vilket synfel du lider av och vilken typ av livsstil du har passar olika typer av glas. Är du ung eller mycket aktiv bör du välja plastlinser till glasögonen då de är mycket mer stryktåliga. Använder du mest dina glasögon när du läser eller tittar på tv kan det vara ett bättre alternativ att använda glaslinser. För dem som alltid använder glasögon är ett lättviktsalternativ lämpligt. Idag produceras många typer av aluminiumbågar med lättviktslinser som personen som bär dem knappt känner. Ser du väldigt dåligt och kanske är lite glömsk av dig så passar ett par bågar med stark färg då de annars kan vara svåra att hitta om du inte kommer ihåg vart du lagt dem.

För dem som lever ett väldigt aktivt liv är kontaktlinser perfekt. Kontaktlinser är en liten plastbit som du placerar direkt på ögat och som hjälper att bryta inkommande strålar på ett korrekt sätt. Var noga med att vara ren om händerna när du tar in och ut linserna då det är lätt att dra på sig en ögoninflammation annars.

Många synfel går att korrigera med olika typer av laserkirurgi, några mer omfattande än andra. Lasik (FS-Lasik) och Lasek är metoder som oftast använd för att korrigera närsynthet och översynthet samt i vissa fall astigmatism. Lasik är en något mer skonsam metod där man endast opererar nära hornhinnan till skillnad från Lasek som går längre in i ögongloben.

Kommentera

Kommentaren:

Kommentarer