Kontaktlinser

Kontaktlinsen ersätter glasögonen och sätts istället direkt på ögat. Kontaktlinser kan idag korrigera för fler synfel än glasögon vilket har gjort dem mycket populära. Dessutom kan de vara rena befrielsen för personer som är mycket aktiva eller som annars hade behövt bära tunga glasögon med tjocka glas.

Det är otroligt viktigt att man är helt ren om händerna när man hanterar sina linser. Främmande föremål i ögat eller bakterier kan ge stora problem med infektioner och sår på hornhinnan, vilka kan ta lång tid att läka. Det krävs att man har varit hos en optiker och att man är tillräckligt gammal för att man skall få köpa och använda linser.

Det första en optiker gör när man undersöker om man kan ha linser är att mäta diametern och radien på ögat för att få en bra passform på linsen. Sedan mäter han eller hon var på linser som korrigeringen ska ske. Hos en astigmatiker kan man behöva korrigera med olika styrkor på olika platser på den toriska linsen vilket gör det viktigt att linsen sitter på samma plats hela tiden och inte skruvar sig eller hamnar snett. Toriska linser har ofta en tyngd i sig som hjälper till så att linsen alltid har samma position på ögat.

I slutet av 1800-talet kom den första kontaktlinsen. Då var den gjord av glas, i motsats till dagens linser som produceras i plast och som kan vara antingen hårda eller mjuka. I Sverige används de mjuka linserna i störst utsträckning till skillnad från många andra europeiska länder. På senare tid har även linser i silikon utvecklats som kan användas dygnet runt, men normalt tar man ut linsen innan man går och lägger sig. Varje gång en lins, som ska återanvändas, tas ur ögat skall den rengöras med linsvätska, som består av en typ av saltlösning. Månadslinser är relativt vanliga och det är mycket viktigt att vara noggrann med att rensa dessa varje dag då de annars kan stelna av proteinet som man har naturligt i ögat och blir då mycket obekväma i slutet av månaden.

Linser kan även bäras av kosmetiska skäl då man lätt kan ändra färg på ögonen eller täcka fula defekter.Kommentera

Kommentaren:

Kommentarer