Närsynthet

Var tionde svensk är närsynt vilket gör närsynthet till ett av de vanligaste synfelen i Sverige. I Asien är upp till varannan person närsynt och i vissa områden i USA är nära 25 % av alla invånarna närsynta. De personer som är närsynta ser bra på nära håll men inte på långt håll. Vissa har även problem med avståndsbedömning. I regel är närsynthet ett ärftligt fel som orsakas av att ögat är smått äggformat och näthinnan kommer för lång från linsen vilket gör att de infallande strålarnas brännpunkt (fokus) infaller mitt i ögat istället för på näthinnan.

Studier har visat på att nästa 90 % av alla som är närsynta är det på grund av genetiska faktorer. Man har även hittat en gen som kan ligga till grund för ögats tillväxtrubbning som ligger till grund för närsyntheten. Att en person är närsynt märker man sällan före 8 års ålder då ögat börjar växa ordentligt. Närsyntheten brukar förvärras under tonåren för att sedan stabiliseras vid 20-25 års ålder.

Närsynthet kan också vara ett resultat av miljöfaktorer. Idag sitter vi i mycket större utsträckning framför datorskärmar, TV-apparater och läser böcker vilket ställer höga krav på ögats lins. Forskare har kunnat påvisa att sättet vi lever på idag sliter ut muskulaturen i ögat på förtid vilket kan ge upphov till närsynthet. Senare studier har även visat på en korrelation mellan faktorer som orsakar högt blodtryck som stress, sockerrik mat och stillasittande även kan påverka vår syn negativt.

Graden på närsynthet mäts i dioptrier vilket är ett mått på den korrigerande linsen som krävs för att uppnå ett normalt seende. Om det krävs -6 dioptrier eller mer är personen gravt närsynt vilket kan orsaka andra ögonproblem, som näthinneavlossning och glaukom (grön starr).

Den vanligaste formen av korrigering är med hjälp av glasögon med konkava glaslinser eller med kontaktlinser. Om närsyntheten inte är för svår kan den korrigeras fullt ut med Ögonlaserbehandling. Finns flera olika ögonlaserbehandlingar att välja på men de vanligaste är FS-Lasik och Lasek och dom flesta får en bättre syn efter en sådan operation där flertal får perfekt syn eller åtminstone ås bra syn att dom slipper ha antingen glasögon eller linser som hjälpmedel för deras syn.
Var med och diskutera närsynthet och ögonlaerbehandlingar i vårt forum om synen.Kommentera

Kommentaren:

Kommentarer